Με χαρά σας προσκαλούμε στο 5ο Συνέδριου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου, που θα διεξαχθεί στα Καλάβρυτα 13-15 Ιουνίου 2024.
Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι Γεωπάρκα και Γεω-Ιστορίες.
Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου και του Δήμου Καλαβρύτων
και διοργανώνεται από την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Συμμετέχει ως συν-διοργανωτής ο Δήμος Αιγιαλείας.
Σας περιμένουμε όλους τον Ιούνιο στα Καλάβρυτα και στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκού.
Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού απλώνεται στη Βόρεια Πελοπόννησο σε μια έκταση 712 τ.χλμ. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή η οποία φιλοξενεί περίπου 6700 κατοίκους διάσπαρτους σε χωριά και κωμοπόλεις, ανάμεσα σε ψηλά βουνά και βαθιές κοιλάδες ποταμών. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων ήδη από το 2009, και εντάχθηκε στο πρόγραμμα της UNESCO το 2015, εξαιτίας ενός συνδυασμού ποικιλόμορφων γεωλογικών, φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων που του χαρίζουν τον μοναδικό χαρακτήρα του. Μέχρι σήμερα, έχουν οριστεί 43 διαφορετικοί γεώτοποι και 7 γεωδιαδρομές στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί, μαθαίνοντας για την ξεχωριστή γεωλογία του τόπου, την πλούσια βιοποικιλότητα, την ιδιαίτερη πολιτιστική ιστορία του και την ανθρώπινη δραστηριότητα. To «Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού» φιλοξενεί μοναδικά τοπία, τα οποία συνδυάζει με σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και άρτιες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές υποδομές λειτουργώντας ως μοχλός για τη Βιώσιμη Τοπική Ανάπτυξη.
Υπεύθυνη για το Γεωπάρκου Χελμού- Βουραϊκού είναι η Μονάδα Διαχείριση (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού & Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που περιλαμβάνει 18 Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου «Natura 2000». Την επιστημονική επίβλεψη του Γεωπάρκου, έχει το εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας, Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλή τον καθηγητή γεωλογίας κ. Γιώργο Ηλιόπουλο.