Σε μία περίοδο επιχειρούμενης αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας των Καλαβρύτων στην έναρξη της Επανάστασης και του μοναδικού συμβολισμού του λαβάρου της ιστορικής Μονής Αγίας Λαύρας για τα γεγονότα του 1821, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ, μέσα από επιστολή του στον δήμαρχο Θαν. Παπαδόπουλο, παίρνει σαφή θέση στα προκύψαντα ερωτήματα.
Ο Ρώος αξιωματούχος ευθύτατα τονίζει ότι «από την Αγία Λαύρα ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού» και χαρακτηρίζει «γενναία πράξη αυτή του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού και των Ελλήνων ανταρτών των Καλαβρύτων που συνέβαλαν στην επιτυχία της Επανάστασης».
Εμμεσα δε απαντά και σ’ εκείνους που υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης έγινε τον Φεβρουάριο 1821 από τον στρατηγό του ρωσικού στρατού Αλέξανδρο Υψηλάντη. Ο κ. Μασλόβ επ’ αυτού αναφέρεται, προσεκτικά, σε «εξέγερση στις παραδουνάβιες περιοχές που αποτέλεσε σπίθα κι έγινε ασταμάτητη φλόγα». Ειδική αναφορά κάνει και στον γνωστό Ρώσο φιλέλληνα Νικολάι Ράικο, ο οποίος υπήρξε φρούραρχος του Παλαμηδίου Ναυπλίου και μετά της Πάτρας.
Η παρέμβαση του κ. Μασλόβ έχει ξεχωριστή σημασία, αφού ο ρωσικός λαός υποστήριξε ενεργά τον αγώνα των Ελλήνων, στη Ρωσική Αυτοκρατορία λειτουργούσε η «Φιλική Εταιρεία», πολλοί φιλέλληνες έσπευσαν να ενταχθούν στον αγώνα ως στρατιώτες, ο στόλος της κινήθηκε κατά του τουρκοαιγυπτιακού στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, ο ρωσοτουρκικός πόλεμος (1828-1829) με νίκη των Ρώσων επισφράγισε την Ανεξαρτησία της Ελλάδας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας – κόμης Ιωάννης Καποδίστριας υπήρχε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και με τον ειδικό απεσταλμένο Μαρκ Βούλουρη να του επιδίδει τα διαπιστευτήριά του στον Πόρο η Ρωσία έγραφε την αφετηρία στις ρωσοελληνικές διπλωματικές σχέσεις που σήμερα μετράνε 193 χρόνια, με τη Ρωσία να είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Δ.Τ.
πηγή:www.pelop.gr