Η Ιερά Μονή έχει μια μοναδικότητα η οποία έγκειται στο ότι περιτριγυρίζεται από ένα αμάραντο φυσικό κάλλος.
Ψηλά στην απρόσιτη κορυφή, που η Παναγία έχει στήσει την κατοικία της, συντίθεται ένα θαύμα και ένα γραφικό ποίημα Χριστιανοσύνης. Γεύεσαι τη γαλήνη και εκμηδενίζεσαι στην κατάνυξη. Η προσευχή σου γεννά αυθεντική ελπίδα.
Ο μακρινός προσκυνητής της Μακελλαριάς έρχεται μόνο και μόνο να προσευχηθεί και να λατρέψει. Το προσκύνημα του με αυτό το σκοπό είναι πιο γνήσιο και στην αληθινή πίστη.
Η Ιερά Μονή Μακελλαριάς έχει γεωγραφικές συντεταγμένες στην ορεινή Αχαΐα, αλλά δεν ανήκει μόνο σε αυτήν. Ανήκει σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία σε όλον τον κόσμο.
Η Ιερά Μονή έχει μια μοναδικότητα η οποία έγκειται στο ότι περιτριγυρίζεται από ένα αμάραντο φυσικό κάλλος.
Ψηλά στην απρόσιτη κορυφή, που η Παναγία έχει στήσει την κατοικία της, συντίθεται ένα θαύμα και ένα γραφικό ποίημα Χριστιανοσύνης. Γεύεσαι τη γαλήνη και εκμηδενίζεσαι στην κατάνυξη. Η προσευχή σου γεννά αυθεντική ελπίδα.
Ο μακρινός προσκυνητής της Μακελλαριάς έρχεται μόνο και μόνο να προσευχηθεί και να λατρέψει. Το προσκύνημα του με αυτό το σκοπό είναι πιο γνήσιο και στην αληθινή πίστη. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι εξιλεώνεται πριν ακόμη φθάσει στο τόπο λατρείας του. Δεν έρχεται να θαυμάσει και περιεργασθεί…αλλά απλώς και μόνο να λατρέψει την Μεγαλόχαρη.
Αμέτρητα είναι τα θαύματα που έχει προσφέρει στους πιστούς. Ίσως γιατί εδώ η ευσπλαχνία του Θεού βρίσκει στοργή και πίστη να προσμένουν…
Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό της Μονής: ότι μπορεί κανείς εκεί να νιώσει το Θεό. Ποιος άλλος σκοπός θα μπορούσε να είναι ιδεωδέστερος από αυτόν;;
Σκοπός της ιστοσελίδας μας είναι να προσεγγίσει ο επισκέπτης – προσκυνητής αυτήν την ιδιαιτερότητα της Ιεράς Μονής Μακελλαριάς, να ταξιδέψει μέσω Διαδικτύου, να πληροφορηθεί, να ενημερωθεί, να τη γνωρίσει και να την επισκεφθεί και επί τόπου. Και για τους ξενιτεμένους προσκυνητές της, που την αγάπησαν, την αγαπούν και έχουν αφήσει την καρδιά τους στην γλυκιά Παναγιά του «Μετέωρου» της Αχαΐας, να μπορούν μέσω της ιστοσελίδας να νιώθουν πάντα κοντά στο μοναστήρι της.
Καλώς ορίσατε!!
Το Ιστορικό της Μονής
Η παράδοση θέλει την ιστορία της Μονής να πηγαίνει πίσω στον 6ο μ.Χ. αιώνα, περίοδο ακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και έτος ίδρυσής της το 532 μ.Χ.. Κτήτοράς της θεωρείται ο στρατηγός του Ιουστινιανού Βελισσάριος, ο οποίος έχτισε το μοναστήρι της Παναγίας, ώστε να εξιλεωθεί από τη σφαγή των στασιαστών, κατά την περίφημη Στάση του “Νίκα” στην Κωνσταντινούπολη. Σε μαρμάρινη επιγραφή που σώζεται μέχρι σήμερα στο νάρθηκα του Καθολικού της Μονής, αναφέρονται τα εξής: «ΕΝ ΤΩ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΤΙΣΣΗΣ ΤΩ ΚΤΙΣΘΕΝΤΙ ΠΟΤΕ ΥΠΟ ΒΕΛΑΣΣΑΡΙΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΡΩΜΑΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΤΩ 532».
Η αρχική θέση της Μονής ήταν κάτω από το βράχο στον οποίο είναι χτισμένη σήμερα.
ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΕ ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΑ
Σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή ονομαζόταν αρχικά Παναγία Λιθαριώτισσα ή Λιθοστρωτιώτισσα. Για τη μετονομασία της σε Παναγία Μακελλαριά διασώζονται οι παρακάτω παραδόσεις.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο Μωάμεθ Β’ ο πορθητής προχώρησε στην κυρίως Ελλάδα σπέρνοντας τον όλεθρο. Στις 15 Μαΐου του 1458 κατέλαβε την Κόρινθο. Τα στρατεύματά του ξεχύθηκαν στην Πελοπόννησο. Οι κάτοικοι την γύρω περιοχής κατέφυγαν για προστασία στη Μονή της Μακελλαριάς.
Οι Τούρκοι, με αρχηγό τον Κατή-Πασά, έφθασαν στη Μονή και την πολιόρκησαν από την απέναντι οχυρά θέση «Κατηκάμπος», έχοντας αντιμέτωπα τα στρατεύματα του Έλληνα οπλαρχηγού Γιάννου, τα οποία είχαν οχυρωθεί στη θέση «Γιάννου-κάμπος». Από τους επικεφαλείς των δύο στρατευμάτων προήλθαν και οι μετέπειτα ονομασίες των θέσεων, που διασώζονται μέχρι σήμερα. Παρά τη σθεναρή αντίσταση τόσο από τη Μονή όσο και από τους αγωνιστές του Γιάννου, οι Τούρκοι ενισχυμένοι και από τα στρατεύματα του Βοϊβόδδα Πασά, επιτέθηκαν με ορμή από τη θέση Βοϊβοντόραχη, κυρίευσαν τη Μονή και κατέσφαξαν τους μοναχούς και τον άμαχο πληθυσμό. Από τη σφαγή γέμισαν τα κελλιά των μοναχών με αίμα. Από τις λέξεις αίμα–κελλιά ή από την ιταλική λέξη macellio (μακελειό), που σημαίνει σφαγή, η Μονή ονομάσθηκε Μακελλαριά.
Άλλη παράδοση αναφέρει τα εξής: όταν κατελήφθη το μοναστήρι από τους Τούρκους, ο Ηγούμενος της Μονής προέτρεπε τους επικεφαλής των στρατευμάτων να μην καταστρέψουν τη Μονή, διότι είναι τόπος ιερός και η Παναγία επιτελεί αναρίθμητα θαύματα. Οι Τούρκοι Πασάδες ζήτησαν από τον Ηγούμενο να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του και να αποδείξει τη θαυματουργό δύναμη της Μονής. Συμφώνησε τότε ο Ηγούμενος με τους Τούρκους Αγάδες ότι θα πετάξει από το βράχο, στο βάραθρο του Σελινούντα ποταμού, το καντήλι της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας το οποίο αν σταθεί όρθιο, χωρίς να σπάσει και χωρίς να χυθεί το λάδι που περιείχε, δεν θα καταστρέψουν το Μοναστήρι. Πράγματι οι Τούρκοι έστειλαν στο βάραθρο του ποταμού στρατιώτες για να διαπιστώσουν τον ισχυρισμό του Ηγουμένου. Το καντήλι της Παναγίας ρίχτηκε από το βράχο και το θαύμα είχε συντελεστεί. Οι Τούρκοι στρατιώτες βρήκαν το καντήλι σκαλωμένο στα δένδρα άθικτο και έτσι πίστεψαν στη θαυματουργό δύναμη της Παναγίας και δεν κατέστρεψαν τη Μονή. Μετά από παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος προσήλθαν στη Μονή τουρκικά στρατεύματα με στρατιώτες της πρώτης κατάληψης της Μονής, οι οποίοι γνώριζαν το θαύμα, αλλά και με στρατιώτες που πρώτη φορά διέρχονταν από τη Μονή. Τότε επήλθε διαφωνία μεταξύ των Τούρκων, καθώς αυτοί που γνώριζαν τη θαυματουργό δύναμη της Παναγίας έλεγαν ότι δεν πρέπει να καταστραφεί, ενώ αυτοί που επισκέπτονταν πρώτη φορά τη Μονή επέμεναν ότι θα έπρεπε να την καταστρέψουν. Από τη διαφωνία μεταξύ των Τούρκων δημιουργήθηκε φανατισμός και εμμονή στις αντίθετες απόψεις με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή μεταξύ τους και να ακολουθήσει μεγάλη σφαγή στο χώρο της Μονής και ως εκ τούτου η Μονή να ονομασθεί Μακελλαριά.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ
Η αρχική θέση της Μονής ήταν κάτω από το βράχο στον οποίο είναι χτισμένη σήμερα. Η ιστορία αναφέρει πως μεταφέρθηκε μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους το 1458. Οι εναπομείναντες πατέρες θέλησαν να ξαναχτίσουν το Μοναστήρι, όχι όμως στην τοποθεσία που ήταν παλαιότερα χτισμένο, και αυτό για λόγους προστασίας από τις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή. Έτσι αποφάσισαν να το χτίσουν στο απάνεμο μέρος του σπηλαίου, όπου σήμερα υπάρχει το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως.
Για το σκοπό αυτό προσλήφθηκαν εργάτες από τα κοντινά χωριά και κυρίως από τους Λαπαναγούς.
Κατά θαυμαστό τρόπο το έργο της ανοικοδόμησης δεν σημείωνε καμιά πρόοδο, διότι η οικοδομή την οποία οι εργάτες ανήγειραν την ημέρα, έπεφτε τη νύχτα και το πρωί παρουσιαζόταν σωρός ερειπίων ενώ τα εργαλεία και μέρος των υλικών εξαφανίζονταν.
Μετά από λίγες ημέρες τα εργαλεία βρέθηκαν στην κορυφή του βράχου, που είναι σήμερα χτισμένο το Μοναστήρι. Οι μοναχοί, παρά τις αντιδράσεις του πρωτομάστορα (που θεώρησε το μέρος ακατάλληλο λόγω των καιρικών συνθηκών), άρχισαν την εκκαθάριση του βράχου για την ανοικοδόμηση της Μονής στο μέρος που υπέδειξε η Παναγία. Εκεί σε ένα φυσικό κοίλωμα του βράχου – όπως φαίνεται μέχρι σήμερα στο ιερό βήμα της μονόκλιτης Βασιλικής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – βρέθηκε ένα πήλινο δοχείο με πηγμένο λάδι, και δίπλα σε αυτό η εικόνα της Παναγίας.
Η αντίδραση του πρωτομάστορα δεν έμεινε χωρίς συνέπειες. Ενώ οι μοναχοί καθάριζαν το βράχο, αυτός συνέχισε πεισματικά την ανοικοδόμηση στη σπηλιά της Μεταμορφώσεως. Όταν βρέθηκε το εικόνισμα της Θεοτόκου οι σκαλωσιές γκρεμίστηκαν παρασύροντας τους χτίστες, τα υλικά και τα εργαλεία στη χαράδρα που οδηγεί στο Σελινούντα ποταμό. Κανείς δεν τραυματίστηκε, εκτός από τον πρωτομάστορα. Οι μοναχοί προσευχήθηκαν και άλειψαν τον τραυματισμένο πρωτομάστορα με το λάδι που βρέθηκε. Αμέσως θεραπεύτηκε από τα τραύματά του και γεμάτος ευγνωμοσύνη για τη θεομητορική προστασία αρχίζει την ανοικοδόμηση στον τόπο της θείας εκλογής, έργο το οποίο δεν συνάντησε πλέον κανένα εμπόδιο.
Αρχικά χτίζεται ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το κοίλωμα του βράχου με το ιαματικό λάδι συμπεριλαμβάνεται στο Άγιο Βήμα του Ναού τιμητικά αλλά και με σκοπό την προστασία του από τυχόν βεβηλώσεις. Στο εικονοστάσι που χωρίζει το ιερό βήμα από τον κυρίως Ναό, τοποθετείται η Παναγία η Μακελλαρίτισσα, έφορος και προστάτιδα της νέας Μονής αλλά και αρωγός σε όσους με πίστη προσφεύγουν στη χάρη Της και τη μεσιτική Της πρεσβεία. Στέκεται εκεί Κυρά και Δέσποινα από τότε και οι πιστοί αλλά και τα ζώα που προσφεύγουν στη χάρη Της, ευλαβικά κλίνουν τα γόνατα μπροστά Της.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ
Λίγο πιο χαμηλά και σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι, ακολουθώντας ένα κατηφορικό μονοπάτι, ο προσκυνητής συναντά ένα εκκλησάκι που τιμάται στη μνήμη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το εκκλησάκι αυτό είναι κτισμένο σε φυσική εσοχή του απόκρημνου βράχου, κάτω από τη Βοϊβοντοράχη, μέσα σε σπήλαιο. Χαρακτηριστικό στοιχείο στο εσωτερικό του ναού είναι ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ρέει αστείρευτα από το βράχο του σπηλαίου, αγίασμα.
ΜΕΤΟΧΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ
Σε μικρή απόσταση από τη Μονή και δίπλα στο Σελινούντα βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας, που είναι μετόχι της Μονής, που παρ΄ όλη την εγκατάλειψη και κατάρρευση του διαφαίνονται πλούσια τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. στο πρόγραμμα της αδελφότητας είναι η αναστήλωση του πετρόκτιστου Ναού και η ανάδειξή του.
Η ΜΟΝΗ ΣΗΜΕΡΑ
Η Ιερά Μονή απο την ιδρυση της ήταν ανδρώα αλλά τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν είχε συνοδεία. από τον Ιούλιο του 2011 με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου ανέλαβε γυναικεία αδελφότητα η οποία συνεχίζει το έργο της με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου.
Τοποθεσία
Η Ιερά Μονή Μακελλαριάς, βρίσκεται απέναντι από το χωριό Λαπαναγοί και είναι χτισμένη πάνω σε ένα χαρακτηριστικό απότομο βράχο, γι’ αυτό και δικαιολογημένα κάποιοι την ονομάζουν τα “Μετέωρα της Πελοποννήσου”.
Για να φτάσει κάποιος στην Μονή με αυτοκίνητο θα πρέπει να ακολουθήσει αν είναι από Πάτρα τον επαρχιακό δρόμο Πατρών – Καλαβρυτων μέσω Χαλανδρίτσας και να στρίψει αριστερά στα Φλάμπουρα, είτε από Αθήνα μέσω Καλαβρύτων – Πατρών και να στρίψει δεξιά στα Φλάμπουρα..
Οποιαδήποτε άλλη διαδρομή δεν είναι προσβάσιμη στην Ιερά Μονή, γι΄ αυτό θέλει προσοχή να μην ακολουθήσει κάποιος τους προτεινόμενους δρόμους από τους χάρτες πλοήγησης.
Ακολουθείτε τις πινακίδες και θα διασχίσετε το δρυοδάσος της Κάνισκας όπου για 10 χλμ έχει χωματόδρομο . Για το λόγο αυτό πριν την προσέλευση σας στην Ι Μονή, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, καλό είναι να επικοινωνείτε με την αδελφότητα ώστε να ενημερώνεστε για την κατάσταση του δρόμου.
ΠΡΟΣΟΧΗ !!
Μην ακολουθήσετε τις οδηγίες πλοηγού (gps) γιατί ο δρόμος που προτείνει ως συντομότερος είναι κομμένος και επικίνδυνος.
Η δυσκολία που συναντά ο προσκυνητής για να προσέλθει στην Μονή( 10 χλμ χωματόδρομος) αποζημιώνεται με το απαράμιλλο σε φυσικό κάλλος τοπίο.
Δάσος Κάνισκας
Για την Ιερά Μονή Μακελλαριάς ((υψόμετρο 640 μ)) διασχίζει ο προσκυνητής το δρυοδάσος της Κάνισκας.
Το δάσος Κάνισκας αποτελείται απο δασική έκταση 12.860 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο δρυόδασος του Νομού Αχαίας με πλούσια φυσική ομορφιά το οποίο συντηρεί πληθυσμούς διάφορων ζωϊκών ειδών, προσφέρεται για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων (Mountain bike, αθλημάτων βουνού) και ήπιων μορφών τουρισμού. Αγοράστηκε πρόσφατα από τη Δημοτική Επιχείρηση «Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων» ενώ η σχεδιαζόμενη αξιοποίηση του θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Πρόσβαση στη Μονή
Λόγω του ότι ο πλοηγος καθοδηγεί την πρόσβαση σας για τη Μονή από μια διαδρομή ή οποία έχει μεγάλη δυσκολία και επικινδυνότητα παρακαλούμε οσους Θέλουν να προσέλθουν στη Μονή να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:
Διαδρομή πρόσβασης στη Μονή από το κέντρο της Πάτρας:
Για να προσέλθετε στην Ιερά Μονή οδικώς από Πάτρα, ακολουθήστε την Επαρχική Οδό Πατρών-Καλαβρύτων και στρίψτε στις πινακίδες που αναφέρονται στη Ιερα Μονή μόνο στα Φλάμπουρα.
Ακολουθείτε τις πινακίδες και θα διασχίσετε το δρυοδάσος της Κάνισκας όπου για 10 χλμ έχει χωματόδρομο . Για το λόγο αυτό πριν την προσέλευση σας στην Ι Μονή καλό είναι να επικοινωνείτε με την αδελφότητα ώστε να ενημερώνεστε για την κατάσταση του δρόμου ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Παρακάτω είναι ο χάρτης της διαδρομής:
Διαδρομή πρόσβασης στη Μονή για όσους έρχονται από το Νομό Ηλείας
Διαδρομή πρόσβασης στη Μονή για όσους έρχονται από Αθήνα
Επικοινωνία
www.moni-makellarias.gr
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλ. Επικοινωνίας:
+30 2692 024 219
Email:
moni.makellarias@gmail.com
Ιερά Μονή Μακελαριάς
Δήμος Καλαβρύτων – 250 01
- Ευχόμαστε η Μονή να αποτελεί κέντρο πνευματικής ανάπαυσης και να συνεχίσετε να την ενισχύετε.
- Δείτε Όμορφες φωτογραφίες από την Ιερά Μονή Μακελαριάς.