Άρθρο Παναγιώτη Μπαλφούσια:
Το πανηγύρι της Κλειτορίας. Θεσμός με ιστορία !!
Το Μαζιώτικο πανηγύρι αποτελούσε το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός της χρονιάς για την περιοχή μας.
Καθιερώθηκε να αρχίζει στις 27 Σεπτεμβρίου και να κρατάει ως την επόμενη Κυριακή.
Έμποροι έφταναν εκείνες τις μέρες, από κοντινές αλλά και από πολύ μακρινές περιοχές. Τα αγαθά που διέθεταν κάλυπταν όλες τις ανάγκες μιας οικογένειας από είδη ένδυσης μέχρι κάθε είδος εργαλείων.
Οι χωριανοί μας είχαν την ευκαιρία να πουλήσουν γεωργικά ή κτηνοτροφικά προϊόντα ,διάφορα παραδοσιακά υφαντά και να ανταλλάξουν αγαθά…
Τις τρείς πρώτες ημέρες γινόταν στη θέση “Καρυδιές” και ζωοπανήγυρη. Εκεί γίνονταν αγοραπωλησίες ή ανταλλαγές μαγάλων ζώων. Γέμιζε ο τόπος γαϊδούρια, μουλάρια , άλογα,πρός πώληση και τσαμπάσηδες που με τις τσέπες τους γεμάτες χιλιάρικα έκαναν το παιχνίδι τους για την αγορά της πραμάτειας τους…
Ένα πλήθος κόσμου γέμιζε το χώρο του πανηγυριού και ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο. Η έλλειψη καλού συγκοινωνιακού δικτύου έκανε δύσκολη τη μετακίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Γιαυτό στο πανηγύρι κυρίως φρόντιζαν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Για να εξυπηρετηθούν οι τόσο πολλοί άνθρωποι που κατέκλυζαν την Κλειτορία τις ημέρες αυτές ξεφύτρωναν ένα σωρό μικρομάγαζα και πρόχειρα μαγέρικα που λειτουργούσαν όσο κρατούσε το πανηγύρι.
Το πανηγύρι πέρα από τις εμπορικές συναλλαγές έδινε στους επισκέπτες την ευκαιρία για διασκέδαση και γλέντι που τόσο το είχαν ανάγκη.
Πολλά μαγαζιά έφερναν ορχήστρες με κλαρίνα που σκόρπιζαν το κέφι παντού. Απαραίτητη ήταν η παρουσία κάποιας χορεύτριας. Κόσμος και κοσμάκης συνωστιζοταν για να γλεντήσει κάθε βράδυ στα κλαρίνα και οι παραγγελιές έδιναν και έπαιρναν. Την ήμέρα προσφέρονταν και άλλα είδη διασκέδασης όπως ο γύρος του θανάτου , ρουλέτες, λούνα παρκ ,τυχερά παιχνιδια, σκοποβολή….Επιδέξιοι ταχυδακτυλουργοί, περιφερόμενοι γύφτοι με μαϊμούδες και αρκούδες που έδιναν διάφορες παραστάσεις ήταν εκεί και διασκέδαζαν μικρούς και μεγάλους.
Πολλά δημοτικά τραγούδια αναφέρονται στα πανηγύρια περιγράφοντας το κλίμα της εποχής τους.
“ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ” για το πανηγύρι.
Κίνησε ο Κότσιος κίνησε να πάει στο πανηγύρι
για να χορέψει τσάμικο να πιεί κανά ποτήρι.
Το μάθανε οι κοπελιές και πιάσανε τα πόστα
γιατί δεν είχαν ματαδεί λεβέντη σαν τον Κώστα.
Πήρε την κάπα ανάρριχτα, στον ώμο το ταγάρι
και με τα πόδια έφτασε ο Κότσος στο παζάρι.
Σαν έφτασε στην αγορά αγόρασε κουδούνια
για να φυλάει πρόβατα ψηλά στα κορφοβούνια.
( Βιβλιογραφια: Θ.Καρασούτας, Λασϊκος πολιτίσμος Κλειτορολευκασίας)
Σε λίγες ημέρες ξεκινά και πάλι το πανηγύρι στην Κλειτορία με νέα χαρακτηριστικά, αφού ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει, διατηρώντας όμως πάντα την ίδια ζωντάνια!
Οι μπαράγκες με τις πραμάτειες τους θα γεμίσουν το χωριό, τα κλαρίνα θα ακουστούν και πάλι και θα διασκεδάσουν τους πανηγυριώτες και οι γουρνοπούλες θα είναι έτοιμες να μας υποδεχτούν…
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο φετινό μας πανηγύρι! Ας είμαστε όλοι εκεί!!!
( Βιβλιογραφια: Θ.Καρασούτας, Λασϊκος πολιτίσμος Κλειτορολευκασίας)
Η ”μάχη” της ψητής γουρουνοπούλας – Πήραν οι σούβλες “φωτιά” στη Κλειτορία 2-10-2022 (Φωτο)