ΚΑΜΕΝΙΑΝΟΙ: Ιερά Πανήγυρις Γενεθλίου της Θεοτόκου 8/9/2024

Ι. ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΜΕΝΙΑΝΩΝ 8-9-2024

«Εἰ και θείῳ βουλήματι περιφανεῖς στεῖραι γυναῖκες εβλάστησαν, αλλά πάντων η Μαρία των γεννηθέντων θεοπρεπώς ὑπερέλαμψεν· ότι και αγόνου παραδόξως τεχθεῖσα μητρός, έτεκεν εν σαρκί των απάντων Θεόν, ὑπέρ φύσιν εξ ασπόρου γαστρός…».
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους, την 8η Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας πανηγυρίζει «το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας».
Κατ αυτή τη μεγάλη Θεομητορική εορτή πανηγυρίζει και το ομώνυμο παλαιό εξωκλήσι των Καμενιάνων, που στέκει εκεί αγέρωχο-λίγο πριν μπούμε στο χωριό-καλωσορίζοντας ή και κατευοδώνοντας επισκέπτες και δικούς μας, μετά από κάθε μικρό ή και μεγάλο τους ταξίδι!
Εκεί βρεθήκαμε και φέτος όλοι μαζί, απολαμβάνοντες μια κατανυκτική και μεγαλόπρεπη Θεία λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας, από τον Παπαθανάση Κουμανιώτη εκ Σκοτάνης Καλαβρύτων-σ’ ένα αληθινά παραδεισένιο τοπίο και χώρο.
Μεγαλοπρέπεια, κατάνυξη, φροντίδα, γαλήνη, τελειότητα, απλότητα είναι οι λέξεις που μπορούν να συνοψίσουν την εορταστική πανδαισία που βίωσαν όσοι παρευρέθηκαν αυτή τη μέρα στην πανηγυρίζουσα εκκλησία των Καμενιάνων.
Μεταξύ αυτών της Κοινότητας Καμενιάνων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών με μέλη του Δ. Σ., εκπρόσωποι άλλων θεσμικών φορέων των χωριών μας και πολυπληθείς επισκέπτες από Αθήνα, Πάτρα, Αμαλιάδα και από τα γύρω χωριά.
Μετά το πέρας της αληθινά μεγαλόπρεπης Θείας λειτουργίας, προσφέρθηκαν κεράσματα στους επισκέπτες από νοικοκυρές του χωριού μας και έγινε η κλήρωση-υπέρ του ναού μας-της παραδοσιακής κουλούρας, κατασκευής της Γιώτας Μ. Παπασπυροπούλου.
Η συνέχεια δόθηκε στα φιλόξενα σπίτια των Καμενιάνων, όπως άλλοτε.
Περατώνοντας δεν πρέπει να παραλείψουμε να τονίσουμε την όλη φροντίδα, την καθαρότητα, τον στολισμό και όλα τα συναφή που έγιναν από τον εκκλησιαστικό σύμβουλο Γεώργιο Α. Αθανασόπουλο, συνεπικουρούμενο από τον αδελφό του Θεόδωρο και απ’ όλο το εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Η Παναγία μας να είναι εις βοήθεια όλων των συμπατριωτών μ ας και όλου του κόσμου.

Χρόνια πολλά!!!

Για το Δ.Σ. του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών Δεσινιωτών
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Σχετικές δημοσιεύσεις