Δήμος Καλαβρύτων και ΕΣΗΕΑ τίμησαν τη μνήμη του Ηρακλή Πετιμεζά.

Ηρακλής Πετιμεζάς: Πάντα πρώτος, τολμηρός και γενναίος- Δήμος Καλαβρύτων και ΕΣΗΕΑ τίμησαν τη μνήμη του

Τη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφου και πρώτου Υπουργού Τύπου μετά την Κατοχή Ηρακλή Πετιμεζά τίμησαν το πρωί του Σαββάτου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 26 χρόνων απ’ τον θάνατο του, ο Δήμος Καλαβρύτων και Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. 

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, βραβεύτηκαν στο πλαίσιο της αφιερωμένης στη μνήμη του Ηρακλή Πετιμεζά εκδήλωσης οι μαθητές που αρίστευσαν κατά τη τελευταία σχολική χρονιά στο Γενικό και Τεχνικό -Επαγγελματικό Λύκειο Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός». 

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου με την τέλεση του ετήσιου μνημόσυνου για τον Ηρακλή Πετιμεζά στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου και ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνήμα του.

Φωτογραφίες από το kalavritalive.gr

Στη συνέχεια, στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος μιλώντας για το έργο του Ηρακλή Πετιμεζά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Ο Ηρακλής Πετιμεζάς ήταν ο θρυλικός ‘Νικήτας’ της Εθνικής Αντίστασης. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΕΔΕΣ και πρωτοπαλίκαρο του Ναπολέοντα Ζέρβα. Ήταν εκδότης της Αντιστασιακής Εφημερίδας ‘Ελληνικός Αγών’ την οποία έγραφε μαζί με τη σύζυγο του Φωτεινή Νικολαΐδη.  Ήταν ο ήρωας που επί τέσσερα χρόνια προσπαθούσαν να εντοπίσουν οι γερμανικές δυνάμεις Αντικατασκοπείας χωρίς να το καταφέρνουν, πριν τελικά συλληφθεί απ’ τους Γερμανούς τον Μάρτιο του 1944 όταν και ξεκίνησε για εκείνον μια πολύμηνη περίοδος φυλάκισης και βασανισμών. Ήταν ο πρώτος Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Ήταν ο πρώτος Υπουργός Τύπου μετά την Κατοχή, στην Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη το 1945». 

Κι πρόσθεσε ότι ο Ηρακλής Πετιμεζάς υπήρξε ένας λαμπρός δημοσιογράφος, ένας εξαιρετικός γνώστης και μελετητής της Ιστορίας, πολύγλωσσος και πολυμαθής και μαζί άφταστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας, με λόγο αιχμηρό αλλά πάντα ακριβοδίκαιο και συντεταγμένο με την υπεράσπιση των εθνικών και κοινωνικών συμφερόντων. 

Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Γαβαλάς που εκπροσώπησε στην εκδήλωση το Δ.Σ. της Ένωσης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ο Ηρακλής Πετιμεζάς «υπήρξε συνεπής και γενναίος, χαρακτηριστικά τα οποία στις μέρες μας είναι δυσεύρετα και πολύτιμα. Υπήρξε, επίσης, άξιος συνεχιστής του ονόματος και της καταγωγής του. Υπήρξε απ’ τους πρώτους της Εθνικής Αντίστασης και δόθηκε ολόψυχα και με αυτοθυσία στον αγώνα ενάντια στο σκοτεινό τέρας που είχε υποδουλώσει την Ευρώπη. Πάντα πρώτος, τολμηρός και γενναίος. Παλικάρι, με δημιουργικό μυαλό».        

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γενικού και Τεχνικού -Επαγγελματικού Λυκείου Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός» Αικατερίνη Καυγά, ‘Άννα Σμπιλή, Ευγενία Παπασωτηρίου, Χρήστος Παπαγιαννόπουλος, Μαρία Ρέλλου και Νεφέλη Βατίδη. 

Τι βραβεύσεις έκαναν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Γαβαλάς, ο Αντώνης Πετιμεζάς, απόγονος του Ηρακλή Πετιμεζά και Γενικός Γραμματέας του Ομίλου Αγωνιστών Απογόνων 1821, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού Τάκης Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαβρύτων Ηλίας Αρμπής και ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Δήμος Βαρβιτσιώτης.  

Να σημειωθεί ότι ο Ηρακλής Πετιμεζάς έφυγε απ’ τη ζωή στις 15 Ιουλίου 1998, σε ηλικία 95 ετών. Μετά τον θάνατό του, η κινητή και ακίνητη περιουσία του περιήλθε στην ΕΣΗΕΑ και στον Δήμο Καλαβρύτων. Επιπλέον, το πλούσιο προσωπικό και οικογενειακό του αρχείο παραχωρήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, στο Μουσείο Μπενάκη και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 

Σχετικές δημοσιεύσεις