Με αφορμή την έκδοση, δύο νέων (2024) πονημάτων, με τίτλο:1) «5.155 ηρωικές ψυχές αγωνιστών του 1821, από την επαρχία Καλαβρύτων και 717 συναγωνιστές τους, από άλλα μέρη»—————— και 2)«ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ. – Σφραγίδες Διοίκησης και υπογραφές αγωνιστών της επαρχίας Καλαβρύτων», τα οποία συνέγραψε ο εξαίρετος συμπατριώτης μας ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜ. ΤΖΩΡΤΖΗΣ, από το χωριό Προφήτης Ηλίας Καλαβρύτων ή Γκέρμπεσι, ένιωσα την ανάγκη να σημειώσω τα ακόλουθα:
Καταρχήν, αφού εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, στον πολυγραφότατο και ακαταπόνητο συγγραφέα Αθανάσιο Τζώρτζη, για τη έκδοση των παραπάνω πνευματικών του έργων, οφείλω να τον ευχαριστήσω θερμά, για την ευγενική προσφορά που μου έκανε και να του ευχηθώ, να είναι καλοτάξιδα και ευπρόσδεκτα τα πονήματά του, γιατί κατά την άποψή μου, αξίζει να βρίσκονται σε κάθε βιβλιοθήκη.
Πρέπει να επισημάνω εδώ ότι, τα παραπάνω βιβλία, των 793 και 323 σελίδων, αντίστοιχα, δεν είναι τα μόνα πνευματικά δημιουργήματα του Αθανασίου Τζώρτζη. Το 2016, μας εξέπληξε με την έκδοση του ογκωδέστατου και μνημειώδους 7τομου ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ των 800 περίπου σελίδων εκάστου τόμου(σύνολο 5.656 σελίδες)!! Στο λεξικό αυτό, τύπου εγκυκλοπαίδειας, ο συγγραφέας έχει καταγράψει, από τις πλέον έγκυρες πηγές, την ιστορία και τη λαογραφία όλων των χωριών και οικισμών της Επαρχίας Καλαβρύτων, τα τοπωνύμια, τους Ναούς και τα μοναστήρια, τα αξιοθέατα κάθε χωριού, επίσης, όλα τα ονόματα και την καταγωγή των Καλαβρυτινών επιστημόνων, συγγραφέων, ιερέων, μοναχών, μεταναστών, των πάντων, καθώς και τα ονόματα των αγωνιστών και πεσόντων σε όλους τους πολέμους, όλα με αλφαβητική σειρά. Άπειρες οι ευχαριστίες μου, προς τον συγγραφέα, διότι στα λήμματα του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ: «Καστριά και Σπήλαιο Των Λιμνών», εκτός των άλλων πολύτιμων στοιχείων, που μας αποκαλύπτει, έχει καταχωρήσει και εκτενή αποσπάσματα από το βιβλίο μου: «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ»!
Στο πρώτο από τα δύο πρόσφατα πονήματά του, που αριθμεί 800 σελίδες, περιλαμβάνονται :«5.155 ηρωικές ψυχές αγωνιστών από την Επαρχία Καλαβρύτων και 717 συναγωνιστές τους από άλλα μέρη». Ποιος ξέρει άραγε, επί πόσα χρόνια και πόσο κόπο κατέβαλε ο ακούραστος ιστοριοδίφης ερευνώντας, σκυμμένος πάνω σε δυσανάγνωστα και φθαρμένα έγγραφα των 200 χρόνων, για να φέρει στο φως τα ονοματεπώνυμα αγνώστων, μέχρι χθες, αγωνιστών του 1821 και να τα ταξινομήσει, αλφαβητικά, κατά χωριό καταγωγής και κατά μάχη που έλαβαν μέρος?? Από το παραπάνω αλφαβητικό σύγγραμμα, μπορεί πλέον κάθε πατριώτης να γνωρίζει, με βεβαιότητα και ακρίβεια, πόσοι, ποιοι και πού πολέμησαν, το 1821 για την ελευθερία της πατρίδας μας. Οι κυριότερες πηγές, στις οποίες κατέφυγε ο συγγραφέας, για να αντλήσει έγκυρα στοιχεία, όπως ο ίδιος αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου του ήταν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.),η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Αρχηγείο Στρατού, η Φιλοσοφική σχολή, όπου ερεύνησε τις πτυχιακές εργασίες Καλαβρυτινών φοιτητών, που αρκετές περιέχουν αυθεντικά στοιχεία, για τον τόπο της καταγωγής τους κ.ά.
Στο δεύτερο πόνημά του, με τίτλο: ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΏΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ, που αριθμεί 326 σελίδες, ο συγγραφέας παραθέτει τα αποτυπώματα των αγωνιστών, δηλαδή τις σφραγίδες των φορέων της Διοίκησης, των Μοναστηριών κ.ά. (Νομαρχίας Αχαΐας και Ήλιδος, Επαρχείων, πάλαι Δήμων και Κοινοτήτων Αχαΐας, Δικαστηρίων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών) συνολικά 140 σφραγίδες, που εντυπωσιάζουν τόσο από την όψη τους, όσο και για τις λεπτομερείς και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για καθεμία ξεχωριστά. Επίσης έχει καταχωρήσει περί τις 2.200 ιδιόχειρες υπογραφές αγωνιστών του 1821, από όλη την επαρχία Καλαβρύτων, οι οποίοι είχαν «υπογράψει» για τη λευτεριά της πατρίδας, με τα όπλα και τους αγώνες τους, αλλά και πολλοί με το αίμα τους??? Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σε κάθε υπογραφή παραθέτει τα στοιχεία του εγγράφου, από το οποίο άντλησε την υπογραφή, που αυτό σημαίνει ότι, ερεύνησε ισάριθμα με τις 2.200 υπογραφές έγγραφα, φθαρμένα από το χρόνο των 200 ετών. Βιογραφικά στοιχεία όλων των αγωνιστών, καθώς και πληροφορίες για τα αναφερόμενα σ’ αυτούς έγγραφα, μπορούν να βρουν οι αναγνώστες στο αναφερόμενο παραπάνω «Ιστορικό Λεξικό της Επαρχίας Καλαβρύτων»
Από τα παραπάνω πνευματικά έργα του αγαπητού μας συμπατριώτη συγγραφέα Αθανασίου Τζώρτζη θα μπορούν πλέον οι πρόεδροι κάθε χωριού ή και κάθε πολιτιστικού Συλλόγου της ιστορικής επαρχίας μας, να καταγράψουν τα ονόματα και τα στοιχεία των ηρώων του χωριού τους και να τα αναρτήσουν στις πλατείες ή και σε άλλους δημόσιους χώρους «ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ», των ευκλεώς πεσόντων και αγωνισαμένων στους υπέρ πατρίδας αγώνες, για να διδάσκονται οι νέοι και οι επερχόμενες γενιές, πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι και να καυχώνται με το απόφθεγμα: “Άμμες δε γ΄εσσόμεθα πολλώ κάρρονες” =(Εμείς όμως θα γίνουμε καλύτεροι)
Ο Αθανάσιος Τζώρτζης πρέπει πολύ να κουράστηκε για την έρευνα και συγγραφή των παραπάνω πνευματικών του έργων, καθώς και άλλων τριών: 1) Γκέρμπεσι – Διαδρομή στους αιώνες (Καμπύλη 2003). 2)ΕΧCEL- Χρήσιμες εφαρμογές (Δίαυλος 2005) και 3)Το Γκέρμπεσι και τα άλλα χωριά του πρώην Δήμου Λαπαθών. Τα Νεζεροχώρια . Η Ζουμπάτα -Μέρος Α’ και μέρος Β’ (Τόμοι 2)- Αθήνα 2023. Πρέπει πολύ να μόχθησε. Έδωσε όμως με τρόπο επαγωγικό αυτό που ήθελε. Πέτυχε. Με τα εκδοθέντα έργα του σφράγισε τον μόχθο του και άφησε τα δικά του ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ. Γι αυτό αξίζει κάθε δημόσιο έπαινο. Τα έργα του πρέπει να ενισχύονται από μία σωστή Πολιτεία και οι συμπατριώτες πρέπει να σεμνύνονται γι’ αυτόν.
Με πολλή αγάπη και εκτίμηση
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β.ΓΚΛΑΒΑΣ