Γιόρτασε σήμερα Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, το Α’ Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος. Στα Καλάβρυτα εορτάζει η ιστορική γυναικεία Μονή των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας που είναι φωλιασμένη στην πλαγιά του βουνού Ζέμπι, σε υψόμετρο 1000 μ. περίπου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός ενώ ανήμερα τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, στο καθολικό της Μονής.
Η Μονή Αγίων Θεοδώρων είναι γυναικεία Κοινοβιακή Μονή που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Ανάσταση Καλαβρύτων, στην Τοπική Κοινότητα του οποίου υπάγεται διοικητικά και είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους «Ζέμπι» (παρυφάδας του Ερύμανθου) σε υψόμετρο 1.051 μέτρων. Απέχει 26 περίπου χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 92 περίπου χιλιόμετρα από την Πάτρα.
Των Αγίων Θεοδώρων Ψυχοσάββατο
Τότε ο Άγιος Θεόδωρος φέρεται πως παρουσιάστηκε σαν όραμα στον τότε πατριάρχη και του αποκάλυψε το νοσηρό σχέδιο του αυτοκράτορα, λέγοντας του ότι οι χριστιανοί πρέπει να φάνε κόλλυβα αντί για οτιδήποτε άλλο.
Έτσι καθιερώθηκε το πρώτο Σάββατο των Νηστειών οι πιστοί να προσφέρουν κόλλυβα, κάτι σαν ψυχοσάββατο δηλαδή.
Ιστορία της Μονής :
Η ακριβής χρονολογία ίδρυσης του μοναστηριού μας είναι άγνωστη. Κατά την παράδοση η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές του 12ου αιώνα όταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Εμμανουήλ Κομνηνός. Η πρώτη αυτή Μονή που βρισκόταν στην ίδια περίπου θέση με τη σημερινή καταστράφηκε το 1460 μετά την κατάληψη της περιοχής από τους Τούρκους. Τη σημερινή της μορφή την απέκτησε η Μονή το 1724 όταν ο μοναχός Συμεών από το γειτονικό χωριό Αγρίδι Καλαβρύτων προέβη σε ριζική ανακαίνισή της όπως μας πληροφορεί επιγραφή που υπάρχει στο καθολικό της.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας απέκτησε σημαντική κτηματική περιουσία στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας αλλά και στην Ηλεία. Μετόχια της Μονής υπήρχαν στην Κέρτεζη Καλαβρύτων, στην Άνω Κλειτορία Καλαβρύτων, στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας, στη Γαστούνη Ηλείας στην Αμαλιάδα και αλλού. Μεγάλη υπήρξε η προσφορά της Μονής κατά την Επανάσταση του 1821 αφού αποτελούσε χώρο συνάντησης των φιλικών και των προκρίτων της περιοχής αλλά και καταφύγιο για τους αγωνιστές που διώκονταν από τους Τούρκους. Στο αρχείο της Μονής φυλάσσεται πλήθος επιστολών επωνύμων αγωνιστών της Επανάστασης που την ευχαριστούν για την βοήθεια που τους προσέφερε, όπως των: Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Παναγιώτη Φωτήλα, Βασιλείου Πετμεζά, Μπενιζέλου Ρούφου, Γρηγορίου Δικαίου, Σωτήριου Θεοχαρόπουλου, κ.α. Το 1846 ο Βασιλιάς Όθωνας φρόντισε να τιμήσει ορισμένα από τα μέλη της αδελφότητας της Μονής με το «Χαλκούν Αριστείο» για την προσφορά τους στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Το Μετόχι των Αγίων Θεοδώρων στη Σέλιτσα
Ένα άλλο σπουδαίο κεφάλαιο για τους Αγίους Θεοδώρους είναι το Μετόχι στην περιοχή Σέλιτσα μεταξύ Καμενιάνων – Λειβαρτζίου – Αγριδίου. Το Μετόχι αυτό αποκτήθηκε το έτος 1724 παράλληλα με την ανασυγκρότηση της Μονής. Το Μετόχι αυτό ακόμη είχε συνδέσει το ιστορικό μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων με την μεγάλη οικογένεια των Κολοκοτρωναίων. Σύμφωνα με ιδιόχειρη επιστολή του Ιων. Θεοδ. Κολοκοτρώνη του επονομαζόμενου Γενναίου, 21-8-1826 έγραφε τα εξής:
“Προς άπαντας τους διαβαίνοντας εκ της μονής Αγίων Θεοδώρων πολιτικούς τε και στρατιωτικούς χαίρεσθε. Επειδή και το μαγαζί εις τους Αγίους Θεοδώρους είναι ενοικιασμένο παρ’ εμού και έχω τα γεννήματά μου μέσα σ’ αυτό, παρακαλείσθε άπαντες να μένει απείραγον εις το παραμικρόν. Επειδή εκ του εναντίον εννοείται το πειράξει εις βάρος του”.
Τη 21 Αυγούστου 1826 Ο πατριώτης
Εν Άστρει Ιωάν. Θου. Κολοκοτρώνης
Κρίνεται σκόπιμη η ανάδειξη αυτού του ιστορικού μνημείου από τους φορείς της περιοχής μας και το επίσημο κράτος. http:erymanthos-k-e.blogspot.com
(Φωτογραφίες – Γεώργιος Β. Γκλαβάς)